תזונה ים תיכונית

תזונה ים תיכונית

תזונה (דיאטה) ים תיכונית המאופיינת בצריכה יומית של פירות ירקות אגוזים ודגניים, צריכה (על בסיס שבועי) של דגים, עוף ומוצרי חלב וצריכה נמוכה (על בסיס חודשי) של בשר אדום, בשר מעובד ודברי מתיקה. השמן בשימוש הוא שמן זית, אלכוהול (בעיקר יין אדום) נצרך במתינות עם הארוחות (ראה צורת הפירמידה המפורסמת) בפברואר 1999 פורסם בכתב העת הרפואי Circulation מחקר שביצעו חוקרים צרפתיים. המחקר כלל כ 400 אנשים עם מחלה כלילית ידועה, אשר חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות (כ 200 בכל קבוצה) קבוצת הטיפול ניזונה מתזונה ים תיכונית וקבוצת הביקורת מתזונה רגילה משך המעקב היה כ 4 שנים. המחקר הראה שארועי תמותה מסיבה לבבית וארועי אוטם לבבי היו פחותים משמעותית בקבוצה שניזונה בתזונה ים תיכונית. (כלומר תזונה ים תיכונית נמצאה מועילה במניעה שניונית של מחלה כלילית) באפריל 2013 פורסם בכתב העת הרפואי The New England Journal of Medicine מחקר שביצעו חוקרים ספרדיים. המחקר כלל 7447 אנשים ללא מחלת לב, אך עם גורמי סיכון...

   המשך קריאה
9
  15181 צפיות

שוקולד ומחלת לב

שוקולד מריר

  שוקולד קיבל חשיפה תקשורתית גבוהה בשנים האחרונות בשל האמונה כי הוא מועיל בריאותית ובמיוחד ללב. אמונה זו מתבססת על כך שפולי הקקאו, מהם מכינים את השוקולד, מכילים חומרים הקרואים פלאבאנואידים. חומרים אלה משמשים בצמח כנוגדי חמצון וכמגנים מרעלים. כיון שתהליכי חמצון קיימים גם בגופנו וחלקם מזיקים (כולסטרול מחומצן, למשל,גורם נזק תאי האנדותל המצפים את דופן העורק הפנימית ומשתף ביצירת הרובד הטרשתי בדופן העורק) ההנחה היא כי נוגדי חמצון דוגמת הפלאבאנואידים שבשוקולד יגנו על גופנו במידה ונאכל מזון עשיר בהם. נמצא כי הפלאבאנולים שבשוקולד מורידים את הנטיה לקרישת דם, משפרים תפקוד תאי האנדותל ופועלים נגד דלקת, לכל התהליכים הללו פוטנציאל להקטין את הסיכון להתפתחות טרשת עורקים. לא כל סוגי השוקולד עשירים בפלאבאנולים. לפלאבאנולים טעם חריף-וזה הטעם הטבעי של פולי הקקאו. בתהליך יצור השוקולד, פאלבאנולים הולכים לאיבוד והטעם החריף נחלש. ככל ששוקולד מכיל יותר קקאו ופחות תוספים זרים כמו סוכר ושומן, הוא עשיר יותר בפאלבאנולים. כלומר לרוב שוקולד מריר, המכיל אחוז גבוה...

   המשך קריאה
10
  18969 צפיות

יין אדום או אלכוהול מונעים מחלת לב?

יין אדום

"יין ישמח לבב אנוש" (תהילים ק"ד פסוק ט"ו). צריכה של כמות מתונה של יין אדום נחשבת כמועילה ללב.הסיבה לסברה זו נובעת מכך שיין אדום מכיל חומרים נוגדי חמצון (בדומה לשוקולד), בנוסף יין אדום מעלה את רמת ה HDL (הכולסטרול הטוב) בדם, ומוריד במקצת את הנטיה לקרישת הדם. כל אלה יכולים להועיל במניעת התפתחות טרשת עורקים. בנוסף צריכה מתונה של יין אדום נכללת בתזונה הים תיכונית שהוכחה במועילה בריאותית.מחקרים רפואיים תצפיתיים הראו כי יין אדום, אך גם משקאות אלכוהולים אחרים הנצרכים במתינות, קשורים בירידה בסיכון לאוטם שריר הלב (התקף לב).המחקרים הללו הראו ירידה של 18% בתמותה של אנשים שהצהירו על צריכת אלכוהול יומית של כוסית או שתיים בהשווה לכאלה שנמנעו לחלוטין משתיה. יש לציין כי במחקרים אלה הקשר בין צריכת אלכוהול לתמותה היה בצורת עקום J כלומר אנשים ששתו שתיה מתונה, כלומר כוסית עד שתיים ביום, היו בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, אלה שלא שתו כלל היו בסיכון מעט יותר גבוה לתמותה, ואילו...

   המשך קריאה
11
  16664 צפיות

המלצות לאימוץ תזונה בריאה

תזונה בריאה

תזונה נכונה (למשל תזונה ים תיכונית) עשויה לשפר את מצב בריאותנו, ואלו תזונה לקויה עלולה לגרום להשמנה, לתחלואה ובין היתר מחלת לב. לכל הבוגרים שבינינו הרגלי תזונה מגובשים שקשה לשנות, גם אם אנו מודעים לעובדה כי תזונתנו אינה בריאה, ועלולה להזיק לנו. להלן מספר המלצות שעשויות להקל על אימוץ הרגלי תזונה בריאים: היה מודע לכמות האוכל בצלחתך: לאנשים יש נטייה להעמיס את הצלחת ביותר מזון מהנחוץ ואז חשים מחויבים "לגמור" את מה שבצלחת. זה גורם לצריכת עודף קלוריות, עודף שומן וכולסטרול ועליה במשקל.אכול יותר פירות וירקות: פירות וירקות מכילים ויטמינים ומינרלים. אכילת יותר פירות וירקות תפחית את צריכת השומן מן החי בצורת בשר וגבינה.אכול דגנים מלאים: דגנים מלאים הם מקור לסיבים תזונתיים המועילים בהורדת לחץ דם. מומלץ גם לצרוך זרעי פשתן טחון. ניתן למשל להוסיף כף מהם ליוגורט. זרעי פשתן עשירים בחומצות שומן אומגה 3 המועילות בין היתר בהורדת רמת טריגליצרידים בדם.הגבל צריכת שומן רווי וכולסטרול: שומן רווי הופך לכולסטרול על...

   המשך קריאה
12
  12412 צפיות

תזונה צמחונית ותחלואה לבבית

תזונה צימחונית

תזונה צמחונית כלומר תזונה ללא בשר מכל סוג נחשבת לבריאה אך התימוכין לדעה זו בספרות הרפואית חלשים.ביוני 2013 התפרסם בכתב העת הרפואי JAMA Internal Medicine מחקר גדול שמטרתו היתה לבסס את הקשר בין תזונה צמחונית לירידה בתמותה.למחקר גוייסו 73,308 משתתפים שמלאו שאלונים בנוגע להרגלי התזונה שלהם. לפי השאלונים הם חולקו לקבוצות: לא צמחוניים, חצי צמחוניים, וצמחוניים. המעקב נמשך יותר מ 5 שנים.התוצאות הראו שהתמותה בקבוצת הצמחוניים היתה בכ 12% נמוכה יותר מאשר בקבוצת הלא צמחוניים.כאשר בדקו סיבות תמותה מצאו כי בקבוצת הצמחוניים היו פחות מקרי מות כתוצאה ממחלת לב וכתוצאה ממחלות סרטן.מחקר כזה מעצם תכנונו מראה קשר נסיבתי בלבד בין תזונה לתמותה. החלוקה לקבוצות התזונה השונות לא נקבעה על ידי החוקרים, ולא נקבעה באופן אקראי, לכן מחקר זה לא יכל להוכיח קשר סיבתי.כלומר מחקר זה דומה למחקרים על הקשר בין שוקולד או יין אדום לתחלואה. הוא אינו שקול למחקרים בנוגע לתזונה ים תיכונית שכן הוכיחו קשר סיבתי בין תזונה זו לירידה...

   המשך קריאה
9
  8952 צפיות
מתוייג ב:

קפה, תה מהן העובדות?

קפה

בניגוד לסברה הרווחת כי קפה גורם לעליה בלחץ הדם, הראה מחקר צרפתי גדול שהוצג בכנס של החברה הארופית ללחץ דם גבוה 2013, קשר נסיבתי בין שתית קפה או תה ללחץ דם נמוך יותר.המחקר כלל 176,437 נבדקים אשר במהלך השנים 2001 עד 2011 מלאו שאלונים בנוגע לכמות הקפה או התה ששתו כל יום. המשתתפים חולקו ל 3 קבוצות: אלה שלא שתו קפה/תה כלל, אלה ששתו 1 עד 4 כוסות ביום ואלה ששתו מעל 4 כוסות ביום. המחקר כאמור הראה לחץ דם ודופק נמוכים במידה קלה אך משמעותית סטטיסטית בשותי הקפה או התה לעומת אלה שלא שתו.מחקר מסוג זה כאמור מראה קשר נסיבתי בלבד ואינו מסוגל להוכיח קשר סיבתי בין שתית קפה/תה וירידה בלחץ דם.בכל זאת לאור מספר המשתתפים הרב במחקר ניתן להניח בבטחון סביר ששתית קפה אינה מעלה את לחץ הדם.מחקרים רבי משתתפים אשר שנערכו בשיטה דומה למחקר הנ"ל הראו שבקרב שותי קפה הסיכון לפתח סוכרת נמוך יותר מאשר באלה שאינם שותים...

   המשך קריאה
9
  19633 צפיות

חומצות שומן אומגה 3 Omega 3 fatty acids

Salmon

מבוא שומנים מורכבים מיחידות בנין הקרויות חומצות שומן. ניתן לחלק את חומצות השומן לשתי קבוצות: רוויות ובלתי ורוויות, וכך גם את השומנים הבנויים מהן: שומנים רוויים ושומנים בלתי רוויים. שומנים רוויים הם בדרך כלל מוצקים ומקורם מהחי: מוצרי חלב (חמאה, גבינות קשות), בשר אך גם שומן צמחי מוקשה (מרגרינה). כאשר אנו צורכים שומן רווי הוא הופך בכבד תוך מספר שעות לכולסטרול, העובר לזרם הדם ומשם לאברי הגוף, חלק ממנו עלול לחדור לדופנות עורקים ולתרום להתפתחות טרשת עורקים. שומנים בלתי רוויים הם בדרך כלל נוזלים (שמנים) מקורם בצומח ובדגים. אחד היתרונות של השומנים הבלתי רוויים הוא שהם אינם גורמים לעלית כולסטרול בדם כמו השומנים הרוויים. את חומצות השומן ניתן לחלק בצורה נוספת: להכרחיות (כאלה שהגוף לא מסוגל ליצר בעצמו אלא חייב לקבל אותן מהמוכן כמזון) וחומצות שומן שאינן הכרחיות (כאלה שהגוף יכול ליצר בעצמו). חומצות שומן הכרחיות הן חומצות שומן בלתי רוויות כמו אומגה 3 ואומגה 6. מזון המשמש מקורות לחומצות שומן...

   המשך קריאה
12
  13478 צפיות

נוגדי חמצון כטיפול למניעת טרשת עורקים ומחלת לב כלילית

נוגדי חימצון

טרשת עורקים טרשת עורקים היא תהליך דלקתי המתפתח בדופן העורק כתוצאה מפעולתם של גורמי סיכון. התהליך הדלקתי כולל יצור רדיקליים חופשיים שהם חומרים מחמצנים חזקים הגורמים נזק לדופן העורק ומעודדים את התקדמות טרשת העורקים. עובדה זו העלתה את ההשערה כי חומרים שהם נוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים) עשויים להועיל בנטרול הרדיקליים החופשיים ובעיכוב טרשת העורקים. ויטמינם סי (C) ו אי (E) ובטא קרוטן הם נוגדי חמצון טבעיים המצויים ממגוון פירות וירקות. תזונה תזונה עשירה בפירות וירקות נחשבת לבריאה. מחקרים קטנים רבים הציעו מנגנונים נוגדי חמצון בהם עשויים ויטמינים אלה להועיל בעיכוב התפתחות טרשת עורקים. כתוצאה ממחקרים אלה התחזקה ההשערה בדבר התועלת שבנוגדי החמצון. והחלו מבוצעים מחקרים שמטרתם היתה לבדוק האם יש קשר בין תוספת ויטמינים מעכבי חמצון אלה להגנה מטרשת עורקים ומחלת לב כלילית. ויטמינים נוגדי חמצון למניעה ראשונית של מחלה כלילית ויטמין E ויטמין E נבדק בתחילה במחקר אפידמיולוגי תצפיתי: שאלונים כוללים שאלות בנוגע לצריכת ויטמין E נשלחו ל 88,000 אחיות בארה"ב....

   המשך קריאה
21
  9284 צפיות

סיבים תזונתיים וערך בריאותי

סיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים בנויים מפחמימות (תאית=צלולוזה) אשר גוף האדם אינו מסוגל לעכל. לפיכך לאחר שנאכלים הם עוברים במערכת העיכול ומופרשים בצואה. תזונה בריאה כוללת כ 20 עד 30 גרם סיבים תזונתיים ביום. מקורות עשירים בסיבים תזונתיים הם פירות וירקות טריים, דגנים מלאים קטניות ואגוזים. תזונה בריאה העשירה בסיבים תזונתיים היא למשל התזונה הים תיכונית. ראה טבלה המציגה תכולת סיבים מזונות שונים. סוגי סיבים תזונתיים סיבים תזונתיים מסיסים במים: עוזרים בהורדת רמת סוכר ורמת כולסטרול בדם. סיבים אלה מצויים במזנות כמו אגוזים, קטניות, שיבולת שועל, תפוחים ועדשים. סיבים שאינם מסיסים במים: עוזרים בפעילות מעיים ומונעים עצירות. מזונות עם סיבים שאינם מסיסים כוללים חיטה, לחם מחיטה מלאה, קוסקוס מחיטה מלאה, אורז מלא, קטניות, גזר, מלפפונים ועגבניות. סיבים תזונתיים ומניעת תחלואה מחלת לב מחקרים אפידמיולוגיים הראו שאנשים (גברים או נשים) אשר דווחו כי תזונתם כוללת כמות גדולה של סיבים סובלים פחות ממחלת לב כלילית והתקפי לב. יש לציין כי מחקרים כאלה מראים קשר נסיבתי בין...

   המשך קריאה
11
  4841 צפיות

שומן ופחמימות במזון והסיכון לתמותה - מחקר PURE

שומן ופחממות

בכתב העת הרפואי LANCETפורסם באוגוסט 2017 מחקר שצוטט בעיתונות הכללית כסנסציוני "מטלטל את עולם הרפואה" וכיוצא באלה סופרלטיבים. כל כך למה? כי המחקר מוביל למסקנה ששומן מפחית סיכון לתמותה ואילו פחמימות מעלות סיכון לתמותה. זה לכאורה סותר את ההמלצות הרפואיות הקיימות – להפחית צריכת שומן במזון כדי למנוע התקף לב, ארוע מוחי ותמותה עקב תחלואה זו. כאשר בוחנים מ...

   המשך קריאה
4
  4001 צפיות

מדוע אין להסתמך על התקשורת בנוגע לממצאי מחקרים רפואיים

ארוחת בוקר

בעבר התייחסתי לאופן בו מוצגים מחקרים רפואיים באמצעי התקשורת (ראה- ״מחקרים רפואיים בראי התקשורת״).לאחרונה נתקלתי במקרה שמאיר את הנושא מזוית מעט שונה. בתכנית רדיו שמעתי על מחקר שהוכיח את חשיבות ארוחת הבוקר: לפי מחקר זה, כפי שהוצג באותה תכנית, מי שנוהג לדלג על ארוחת בוקר באופן קבוע מצוי בסיכון מוגבר להתפתחות טרשת עורקים, בהשוואה למי שמקפיד על ארוחת בו...

   המשך קריאה
9
  3753 צפיות

דיאטות פופולרית מראות תוצאות מאכזבות

מעקב ארוך טווח אחר יתרונות בריאותיים של דיאטות פופולריות מראה תוצאות מאכזבות: המחקר שפורסם בכתב העת:Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes בנובמבר 2014 השווה תוצאות של דיאטות פופולריות: אטקינס, סאוט ביץ שומרי משקל ו ZONE. החוקרים מצאו ירידה מתונה במשקלם של מאמצי הדיאטות הללו במהלך השנה הראשונה אולם הישג זה נעלם במהלך השנה השנייה. השוואה ש...

   המשך קריאה
4
  3186 צפיות

מוצרי חלב ומחלת לב תוצאות נוספות של מחקר ה PURE

על מחקר ה PURE שפורסם בכתב העת Lancet דווחתי כאן לראשונה ב 17 בנובמבר 2017. כעת אדווח על תוצאות נוספות ממחקר זה שהתפרסמו ב Lancet במהלך ספטמבר 2018. מחקר ה PURE הוא מחקר תצפיתי- החוקרים הפיצו שאלונים בקרב משתתפי המחקר. השאלונים כללו שאלות בנושא בריאות והרגלי תזונה. המחקר כלל כ 135,000 משתפים מ 21 ארצות על פני 5 יבשות. המעקב היה על פני 9 שנים. במאמר...

   המשך קריאה
6
  3840 צפיות

הסינדרום המטבולי (Metabolic syndrome)

vectorstock_17791817

הגדרה הסינדרום המטבולי הוא אוסף של גורמי סיכון: לחץ דם גבוה, רמת סוכר גבוהה בדם, השמנה ורמת שומנים גבוהה בדם. כל אחד מגורמי סיכון אלה לחוד מעלה את הסיכון להתקף לב ולאירוע מוחי. שילוב של מספר גורמי סיכון מעלה את הסיכון עוד יותר. אדם הסובל מלפחות שלושה מתוך ארבעת גורמי הסיכון הללו מוגדר כסובל מהסינדרום המטבולי. הסיכון של אדם כזה ללקות בהתקף לב או באירוע מוחי גבוה מאד. איזון כל גורמי הסיכון יפחיתו את הסיכון באופן משמעותי. ההגדרה של הסינדרום המטבולי דורשת לפחות שלושה גורמי סיכון מאלה: השמנת יתר: מוגדרת כהיקף מותן של 102 ס"מ או יותר אצל גבר או 89 ס"מ אצל אישה. לחץ דם גבוה: לחץ סיסטולי של 130 או יותר ודיאסטולי של 85 או יותר. רמת סוכר גבוהה בדם: רמה בצום של 100 מג% או יותר. רמת שומנים גבוהה: טריגליצרידים של 150 מג% או יותר וכולסטרול "טוב" (HDL) של פחות מ 40 מג% בגבר או 50 מג% באישה....

   המשך קריאה
22
  7658 צפיות

מהו ערך הכולסטרול הרצוי לאדם בריא? והאם סטטין מועיל גם במניעה ראשונית?

כולסטרול ״רע״ וטוב״

מחקרים רפואיים הראו כי כדי לעצור התקדמות של טרשת עורקים כליליים (המספקים דם ללב) יש להוריד את הכולסטרול הרע (LDL) אל 80 מג/דציליטר לערך. כאשר מורידים את רמת ה LDL אל מתחת 70 מג/דציליטר מבחינים בנסיגה מסויימת בטרשת. בחולים עם טרשת עורקים מוכחת השגת רמת LDL של 50-70 מג/דציליטר הוכחה המפחיתה סיכון להתקף לב ולתמותה. לאור זאת נקבע כי ערך המטרה של LDL בח...

   המשך קריאה
7
  6101 צפיות

המלצות תזונתיות להפחתת הסיכון להתפתחות 
טרשת העורקים והתקף לב

Diet

באדיבות הגברת דנה דישון דיאטנית קלינית מהמכון לשיקום הלב בשיבא שומן מוקשה ושומן טרנס להמנע! מאכילת מרגרינה ומזונות המכילים שומן צמחי מוקשה. לוותר על אכילת מוצרי מאפה כמו: בורקס, קרואסונים, צ'יפסים, מלווח, ג'חנון ושאר מאפים קנויים . שומן רווי: בשר בשר הודו, עוף (להסיר את העור). להימנע מכמויות גדולות בארוחה אחת. אפשר לאכול מנת בקר רזה פעם בשבוע – נתחים כמו - פילה, סינטה, שייטל, חזה, כתף, צאך, כף. להימנע מאכילת איברים פנימיים כגון: כבד, מוח ובשרים מעובדים כגון נקניקים, נקניקיות, המבורגר, שווארמה ומוצרי בשר מעובדים עשירי שומן ונתרן . מוצרי חלב מומלץ לאכול מוצרי חלב עד 5% שומן. עדיף בתוספת חיידקים פרוביוטיים ומועשרים בסידן.חלב, גבינות לבנות, יוגורטים, גבינות צהובות לייט (5/9% שומן – 1 פרוסה ליום). אינן מומלצות: גבינות מעל 5% שומן, גבינות צהובות, מלוחות, גבינות שמנת, חמאה וקצפת . ביצים מומלץ לאכול עד 3 ביצים בשבוע. שמנים מומלצים: מומלץ לתבל את הסלט בשמן זית מכבישה קרה, כתית מעולה –...

   המשך קריאה
20
  7240 צפיות

השמנת יתר חולנית Obesity

הגדרה השמנת יתר חולנית היא מצב בו משקל הגוף גדול מהרצוי בשל כמות רבה של שומן אגור בגוף. מצב זה מעלה סיכון לתחלואה: מחלת לב, סוכרת ולחץ דם גבוה. אבחון השמנת יתר מבוסס מדד מסת גוף body mass index (BMI) והוא למעשה חלוקה של המשקל (בקג) בגובה (במטר בריבוע). השמנת יתר חולנית מוגדרת כאשר ה BMI הוא 30 או יותר. מדד מסת גוף (BMI) משמש להערכת כמות שומן בגוף ל...

   המשך קריאה
6
  5769 צפיות

דיאטת אורניש כטיפול בטרשת עורקים כלילית.

-דיאטת אורניש כטיפול בטרשת עורקים כלילית.

מבוא דיאטת אורניש פותחה על ידי רופא אמריקני בשם דין אורניש(Dean Ornish) שהחל במחקר שמטרתו לבחון את היכולת של אימוץ הרגלי חיים בריאים: פעילות גופנית הימנעות מעישון, הפחתת סטרס נפשי והדיאטה שפיתח על חולי לב עם טרשת עורקים כלילית. דיאטת אורניש מגבילה את צריכת השומן הרווי ללא יותר מ 10% מסך הקלוריות היומיות ומתבססת בעקר על מזון מהצומח אך אינה צמחונית כ...

   המשך קריאה
9
  7271 צפיות

שתיית יין ומשקאות אלכוהוליים בכלל והקשר להפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים

משקה אלכוהולי

ידוע כי שתייה מופרזת של יין או משקאות אלכוהוליים אחרים מזיקה לבריאות ואינה מומלצת. מבחינת הלב שתייה מופרזת נמצאה קשורה להתפתחות קרדיומיופתיה מורחבת.בניגוד לכך שתיית אלכוהול מתונה (עד שתי מנות משקה אלכוהולי ביום) נחשבת כלא מזיקה ואף כמועילה ללב- אך לכך אין הוכחה ודאית. מחקר שהתפרסם בכתב העת של איגוד הלב האמריקני ספטמבר 2016 מעלה ספק בערך הבריאותי של...

   המשך קריאה
5
  7226 צפיות

מלח ולחץ דם גבוה

מדידת לחץ דם

מחקרים הוכיחו כי צריכת עודף מלח במזון קשורה בעליה בלחץ הדם. לחץ דם גבוה הוא אחד מהגורמים החשובים לאירוע מוחי ולהתקף לב.סקרים בארה"ב הראו כי הצריכה הממוצעת של מלח על ידי אדם אמריקאי היא 3400 מג ביום, זאת לעומת הצריכה המומלצת על ידי ארגוני הבריאות של 2300 מג ביום. כמו כן רוב המלח הנצרך (80% ממנו) מצוי כבר במזון שאנו קונים בסופרמרקט ורק 20% מגיע כמלח ...

   המשך קריאה
6
  4755 צפיות
מתוייג ב:

קביעת תורים

ביקורך הראשון?

אם זהו ביקורך הראשון במרפאה נא להביא במידה ויש:

  • תרשים אקג
  • סיכום בדיקות (מאמץ, אקו, מיפוי וכו)
  • סיכום אשפוז

מכבי

מניעת מחלות לב מבטחי מכבי יכולים לקבוע תור דרך מוקד מכבי ללא הפסקה: 3555* או 1700-50-53-53 או דרך מכבי באינטרנט