המחלה, במיוחד כאשר הגורם הוא וירוס, לרוב קצרה (שבוע או מעט יותר) וחולפת מעצמה, במיעוט המקרים הסימפטומים מתמידים (חצי שנה או יותר) ואז הפריקרדיטיס נקרא כרוני. פריקרדיטיס כרוני לרוב גורם להצטברות נוזל סביב הלב (תפליט פריקרדיאלי).
טמפונדה: תפליט פריקרדיאלי בכמות גדולה, הלוחץ ומגביל את יכולת חדרי הלב להתמלא בדם, מצב זה עלול לסכן חיים, ומצריך ניקוז של הנוזל.
פריקרדיטיס קונסטריקטיבי: לעיתים נדירות פריקרדיטיס הופך למחלה כרונית המלווה בהצטלקות והתעבות שק הפריקרדיום המקיף את הלב, תהליך זה מפריע לשלב ההרפיה המחזור פעולת הלב ועלול לגרום לאי ספיקת לב ימני, שביטויה בצקות הקפיות וקוצר נשימה.
אבחון
הרופא ישאל שאלות בנוגע לסמפטומים ולמחלות העלולות לגרום לפריקרידיטיס, כמו כן יבצע בדיקה גופנית במהלכה יקשיב ללב בעזרת סטטוסקופ- לעיתים ניתן לשמוע צליל ״שפשוף פריקרדיאלי״ אופייני לדלקת קרום הלב.
בדיקות דם: מדדי דלקת כמו שקיעת דם או CRP עולים מאד במהלך פריקרדיטיס.
תרשים אק״ג: מראה סימנים אופיניים בזמן פריקרדיטיס חדה.
אקו לב: יכל לאבחן נוזל סביב הלב (תפליט פריקרידיאלי).
המחלה כאמור לרוב חולפת מעצמה, במקרים קלים הטיפול מכוון לשיכוך הדלקת ולהקלת הסימפטומים (הכאב בחזה): תרופות נוגדות דלקת כמו אספירין ודומיו. התרופה קולכיצין ניתנת במטרה למנוע התפרצות חוזרת של המחלה.
במקרים קשים בלבד ניתן טיפול בסטרואידים.
לעיתים, כאשר יש תפליט פריקרדיאלי גדול או טמפונדה ממש, יש צורך בניקוז הנוזל פריקרידאלי. לעיתים נדירות עוד יותר פריקרדיטיס כרוני גורם להצטלקות והתעבות שק הפריקרדיום המקיף את הלב, תהליך זה מפריע לפעולת הלב, ואז יש צורך להסיר את הפריקרדיום בניתוח.
אבחון וטיפול מוקדמים בפריקרדיטיס עשויים למנוע את הסיבוכים הללו.
טיפול בסטרואידים (פרדניזון) יעיל מאד לדיכוי הדלקת הגורמת לפריקרדיטיס אך החסרון של טיפול זה הוא שעור גבוה של התלקחות חוזרת של הדלקת לאחר הפסקת הטיפול. לכן יש לשלב בטיפול בפריקרדיטיס תרופות נוספות מדכאות דלקת דמויות אספירין כמו איבופרופן או אינדומטצין.
בחולה המטופל בפרדניזון יש לשלב אחת מהתרופות הנל ולהמשיך אותה לאחר הפסקת הפרדניזון תוך ירידה הדרגתית במינון על פני מספר שבועות. כך ניתן להוריד את הסיכון לארוע חוזר.
ניתן לחזור לפעילות ספורטיבית לאחר החלמה מלאה מפריקרדיטיס: כלומר לאחר סיום הטיפול התרופתי כאשר אין שום סמפטומים, עם הוכחה שהדלקת חלפה- על ידי בדיקות CRP או שקיעת דם שחזרו לתחום הנורמה ועם אקו לב שמראה שאין נוזל פריקרדיטלי.
כל זה תקף במידה ולא מדובר במעורבות של שריר הלב כלומר מיוקרדיטיס. אז יש להמנע מפעילות ספורטיבית ל 6 חודשים לפחות.
אחרי תיקון מסתם מיטראלי מהצד אובחן pps טופלתי בקולחיצים 0.5 מ"ג פעמיים ביום בתוספת 4 אספירין 500 מ"ג ליום לחודש - ירד היטב בהדרגה מcrp 43 ל- crp 7 כשלפתע קפץ תוך כמה ימים ל-109 .נצפה באקו לב נוזך סביב הלב ודלקת . כעת ניתן לי בנוסף לקולחיצין במינון הנ"ל גם פרדניזון שמתחיל 40 מ"ג ומוריד בהדרגה כל שבוע 5 מ"ג - הבנתי שהוא מעודד התלקחויות חוזרות : מה היית ממליץ לי לעשות בנידון ? ?
שלום לאמא שלי היה פריקרדיטיס
קיבלה 30 מ"ג פרדניזון (בשילוב עם קולכיצין ומיקרופירין)
לאחר שלושה שבועות הורידו לה ל 20 מ"ג את הפרדניזון כי ראו שהדלקת נעלמת
עכשיו עשתה שוב בדיקת דם לאחר 3 שבועות שבהם לקחה מינון 20 מ"ג פרדניזון
הגיעו תוצאות
c reactive protein לא במסגרת נמוך 0.08
וrdw cv dcuv nhsh 15.60
האם זה אומר שהדלקת חזרה?
תודה מראש
פרופסור שלום
אני בחורה בת 35
הייתה לי דלקת קרום הלב והייתי בבית חולים שבוע בחודש יוני וקיבלתי תרופות והמשכתי חודש בבית עם טיפול הכול עבר בשלום ואני במעקב אצל קרדילוג
הבדיקה האחרונה הייתה 31/7
לפני כמה שבועות והכול היה תקין ואין נוזל
אחרי כמה ימים נפטר אבא שלי והיה לי מאוד קשה
הייתי בהלם ובכיתי הרבה
עכשיו לפני יומיים חזרתי להרגיש את המועקה והכובד בחזה ולא יודעת אם הדלקת חוזרת כל כך מהר או שאני מרוב עצבים מרגישה כאבים אילו
אני כבר שבועים בלי קולכצטין
השאלה שלי האם הדלקת חוזרת כך מהר ?
יש לי בדיקה חוזרת ב11/9/2016
מה לעשות?
תודה מראש
צריך לרדת בפדניזון ב 1מג כל שבועיים כלומר אם אתה לוקח כעת 20 מג ביום לרדת ל 19 מג ביום למשך שבועיים ואז ל 18 מג ליום למשך עוד שבועייים וכך הלאה. להמשיך איבופן וקולכיצין לפחות חודש לאחר סיום הפרדניזון. יש לעקוב אחר תפקוד כליה ו CRP במהלך הירידה במינון וכמובן לעשות את כל התהליך תוך מעקב קרדיולוגי.
שלום
בן 34
פרקרדיטיס ראשון 2010
פרקרדיטיס שני 2018 אוקטובר(טיפול קולכיצין ואיבופן לחודש בלבד)
פרקרדיטיס שלישי 2018 דצמבר (טיפול קולכיצין 2 מ"ג ואיבופן לחצי שנה)
פרקרדיטיס רביעי 2019 דצמבר (ממש עכשיו)
נעשה כל הבירורים הנחוצים : אקו-לב ראומטולוג והכל תקין ואין משהו חריג.
עובד עצותתל יודע מה לעשות יש המלצות לטיפול כלשהוט? בדיקות כלשהו? (תרופה בשם "כנרת"?
תודה!!
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://heartcare.org.il/
אם זהו ביקורך הראשון במרפאה נא להביא במידה ויש:
מבטחי מכבי יכולים לקבוע תור דרך מוקד מכבי ללא הפסקה: 3555* או 1700-50-53-53 או דרך מכבי באינטרנט